Medicamento

Medicamento was een van de eerste Batucada (Slagwerkgroep) in Brabant. Medicamento was de eerste band die traditionele Brazilliaanse ritmes, combineerde met nieuwe eigen moderne grooves. Een geheel nieuwe style en sound was geboren. Na 5 CD’s en optredens in binnen en buitenland hield de band er in 2005 mee op. Na enkele concerten hier en daar en een afscheidsconcert in 2011 in La Vida (Noorderligt) rest alleen nog de herinneringen en een nieuwe stroming die door Medicamento is neergezet. Hieronder vind je de Bio die destijds gebruikt werd.

Algemene informatie

Deze spectaculaire "free-style percussie groep" werd onder de naam Medicamento opgericht in 1994. Medicamento betekent "muziek als medicijn". De artiesten stellen zich tot doel hun publiek te bezweren met zeer dansbare, organische Ethnic Grooves, gespeeld op slagwerkinstrumenten van zeer uiteenlopend formaat en karakter. Dit resulteert in een swingend geluid dat tot de verbeelding spreekt. Tel daarbij de exotische free-style danseres op en een optreden van Medicamento wordt een spectaculaire en onvergetelijke gebeurtenis!

Biografie

Bindende factor voor de oprichting van Medicamento free-style percussion vormde een grote liefde voor de rijke Afro-Braziliaanse muziekcultuur van de Samba, de Marcha, de Maracat en de Samba-Reggae. Maar ook invloeden uit Reggae, Trance, Hiphop, Jungle en Drum & Bass bepaalden al snel het geluid van deze 10 tot 15 koppige Batucada (slagwerkgroep). Ondubbelzinnig stelt Medicamento zich tot doel haar publiek te bezweren met zeer dansbare, organische Ethnic Grooves, gespeeld op slagwerkinstrumenten van zeer uiteenlopend formaat en karakter. Aangevuld met een free-style danseres werden de swingende geluiden van dit beweeglijke ensmeble voor het eerst naar buiten gebracht in 1995. Hierna is de ontwikkeling van Medicamento in een stroomversnelling geraakt en is deze top-formatie niet meer weg te denken van de Nederlandse podia.

Overige informatie

Medicamento bestaat sinds 2002 ook in een uitgebreide versie. Het geluid van de band is gebaseerd op percussie, maar er wordt ook gebruik gemaakt van zang, gitaar, toetsen en een DJ die voor verrassende effecten zorgt. Op deze gevarieerde, muzikale deken liggen de sterke vocalen van Ibernice MacBean en Wayne Moen. De muzikale horizon is bovendien verbreed. Naast Afro-Braziliaanse ritmes brengt de band aanstekelijke soul en funky dance-grooves. Daarmee heeft een enthousiast publiek in Paradiso Amsterdam en 013 Tilburg al kennis kunnen maken. 
Gastbijdragen daarop worden geleverd door DJ Git-Hyper, de Wu Tang-clan rappers Cilvaringz en Barrakjudah, Reggae-zangers Pieter Both en Bram Wouters (Beef) en de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103). Medicamento heeft inmiddels voor een uitbundig publiek opgetreden in Duitsland, Kenia en Burkina Faso.

Discografie/Publicaties

De zeer dansbare klanken zijn vastgelegd op twee mini-cd's. Na talloze optredens, niet alleen op diverse podia maar ook tijdens bedrijfsfeesten, presenteerde Medicamento eind 1999 de (full length) cd Medicamento (DJC 445) in The Choice, poptempel 013 in Tilburg. Gastbijdragen daarop worden geleverd door DJ Git-Hyper, de Wu Tang-clan rappers Cilvaringz en Barrakjudah, Reggae-zangers Pieter Both en Bram Wouters (Beef), en de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira (Zuco 103).

Referenties

Medicamento trad o.a. op bij Festival Mundial, Tilburg (1996, 1997, 1999 en als hoofdact in 2000), Lowlands-Festival 1997, Afsluiting alter8 tour in samenwerking met Krezip, TV-optreden met Zuco 103 (winnaar Heineken Crossover Award) en Airto Moreira. Uitverkochte concerten in Noorderligt en 013 (Tilburg), Paradiso van slag (Amsterdam), Heineken Night Live Festival in Ahoy (Rotterdam). Ook speelde Medicamento bij Jack Spijkerman (VARA-TV) en Barend & van Dorp (RTL4-TV), op Theaterfestival Boulevard ('s-Hertogenbosch) en het Nederlands Filmfestival (Utrecht). Diverse festivals in Nederland, zoals Jazz in Duketown ('s-Hertogenbosch), De Amsterdamse Uitmarkt, Dias Latinos (Amersfoort), Oerol 1998, Stranger Than Paranoia 1997, Nacht van de Poëzie (Vredenburg-Utrecht) en het Zomerparkfeest (Venlo). Verder officiële openingen van b.v. het NAC-stadion (Breda), het Gelredôme (Arnhem), de Erasmusbrug (Rotterdam) en het Twente-Stadion (Enschede). Ook in het buitenland is Medicamento een graag geziene gast, zoals op Popkomm 2000, Köln (Duitsland), Sambaco Festival 1999, Coburg (Duitsland), Theaterfestival In de Piste, Neerpelt (België), Marthare Festival, Nairobi (Kenia) en Festival Les Nuits Atipique, Koudougou (Burkina Faso).

Repertoire/Acts

Zuid-Amerikaanse ritmes en Braziliaanse klanken. Maar ook reggae, trance, hiphop en drum & bass. Geen andere groep is zo goed in staat om deze stijlen bij elkaar te voegen als Medicamento. Medicamento geeft kortom een nieuwe betekenis aan percussiemuziek.